BLOG

Eet je bord leeg!

Eet je bord leeg! Dit is een zinnetje dat veel mensen herkennen omdat zij deze vaak te horen hebben gekregen . Daardoor zijn ze verleerd om naar hun lichaam te luisteren om te voelen wat deze nodig heeft. Dieren weten intuïtief wat goed voor ze is en de mens wist dat lang geleden ook. Echter de meeste mensen zijn dat vermogen kwijtgeraakt.  We handelen vooral vanuit ons hoofd, dus wat we  denken. En dus eten we ook met ons hoofd. Vrijwel iedereen heeft als kind afgeleerd om zijn zuivere intuïtie te vertrouwen. Soms hebben kinderen geen zin in eten… echter ouders ‘dwingen’ het kind te eten. Met goede intenties en de overtuiging dat ze het beste doen voor hun kind. Kinderen weten vaak heel goed wanneer ze genoeg gegeten hebben echter ze moeten hun bord leeg eten, ‘omdat het goed voor je is’. Op die manier leren we de signalen van ons lichaam negeren en de kennis van anderen  vertrouwen. En waarnaar we gaan leven en denken dat het waar is. Zo leven we vanuit ons hoofd. Dat hebben wij in de loop van de jaren zo geleerd. We nemen geen rust als we moe worden, we nemen een kopje koffie. We gaan niet slapen als onze ogen dichtvallen, we gaan tv kijken. We stoppen niet met eten als we ons verzadigd voelen, maar pas als het bord leeg is. We zijn ons waarschijnlijk niet eens meer bewust van wat ons lichaam ons heeft te vertellen. We zijn ‘doof’ geworden voor ons lichaam.

Maar ik voel dat mijn lichaam suiker wil!

Het lijkt zo makkelijk. Gewoon voelen waar je trek in hebt en dan neem je vanzelf het voedsel in dat je nodig hebt. En daar is het bekende addertje onder het gras als je, zonder ‘gezond verstand’ gaat ‘luisteren naar je lichaam’. Het ‘normale’ Nederlandse eetpatroon bevat namelijk veel bewerkt voedsel, waar allerlei toevoegingen inzitten die verslavend kunnen werken en daardoor ons lichaam ‘vertellen’ dat dit voedsel echt heel ‘dringend’ gegeten moet worden. Denk bijvoorbeeld aan toegevoegde suikers. Maar ook stoffen als cafeïne, nicotine, geraffineerd suiker en wit meel, vet, alcohol en de talloze chemicaliën die aan ons voedsel worden toegevoegd om je te laten verlangen naar meer. Allemaal erg verslavend.

Zonder je ‘gezond verstand’ zou je kunnen denken dat  je deze stoffen nodig hebt, terwijl je in werkelijkheid zonder veel beter af bent. Een verslaafde moet in dat geval  niet luisteren naar het lichaam zolang die verslaafd is! Met het ‘gezonde verstand’ moet eerst de verslaving het lichaam verlaten en pas dan kan het lichaam de juiste signalen afgeven. Wie dus wil leren luisteren naar het lichaam, zal eerst het lichaam moeten zuiveren van álles wat verslavend is of kunstmatig genot geeft. Een eetpatroon van verse groente en vers fruit is de beste manier om een schoon lichaam te krijgen en weer te leren voelen wat je lichaam nodig heeft.