BLOG

Krabbenmand 2

Wie houdt je tegen? Krabbenmand event op 23 november

by ELIANE on 03/10/2012

Ken je het verschijnsel? Vrouwen in de put kunnen elkaar uitstekend opvangen, ondersteunen en een hart onder riem steken. Maar wanneer een vrouw ‘uit het groepje breekt’ door succesvol te worden, dan zijn de rapen gaar. Haat & nijd, roddel & achterklap zullen ervoor zorgen dat de mevrouw snel weer terug in de mand komt of dat zij ‘verstoten’ wordt.

Al jaren loop ik rond met het idee om met dit thema iets te doen. Dus toen Albert Hoekerswever van HigHopes  met het voorstel kwam om samen een VID-nessdag*  voor vrouwen te organiseren, hoefde ik daar niet lang over na te denken. De krabbenmand!

Albert was eerst geschokt door het idee. Bestaat dit echt? Nou ja, dit was natuurlijk wel een beetje zwart-wit en sterk neergezet. Maar ja, dit is wel wat veel vrouwen ervaren. Terwijl het niet handig is om zo met elkaar om te gaan. Veel sterker zou het zijn om elkaar te steunen en stimuleren. Durf de ander ‘groot’ te maken!

“Hmm, ik dacht meer aan het thema vrouwelijk leiderschap”, zei Albert. Waarop ik hem uitlegde dat deze mentaliteit van vrouwen onderdeel is van het glazen plafond. Wanneer vrouwen hun eigen kracht kunnen ervaren, zetten zij ook hun leiderschapskwaliteiten in en kunnen makkelijk door dat plafond heen breken. Op hun eigen vrouwelijke manier.

We waren het eens. Al snel vlogen de namen van inspirerende mensen die hier wat over te zeggen hebben over de tafel. Mannen namen ook…  Kan dat wel? Jazeker, graag zelfs. Hoe meer mannen hardop durven zeggen wat zij als vrouwelijke kwaliteiten zien, hoe beter! Er  is er al genoeg gemopperd dat veel succesvolle vrouwen ‘manwijven’ zijn of tenminste veel ‘mannelijke trekjes’ hebben. Gelukkig zijn er ook veel succesvolle vrouwen die bereid zijn hun nek uit te steken voor andere vrouwen. Echt sterker wordt het wanneer ook mannen daar hun zegje over doen.

Wist ik ook nog een vrouw die dit thema een warm hart toedraagt? Eén naam plopte direct naar boven. Vooral omdat wij er samen vele discussies over hebben gevoerd en zij in staat is heel stelling haar mening en inzichten te verkondigen: Francien van den Boomen. Met haar heb ik al eerder een aantal Femergy Events georganiseerd en dat verliep geweldig. Wat leuk zou het zijn om weer met haar samen te werken en haar op haar geliefde podium te zetten met haar spraakmakende “Mannenfluisteraar’  workshop.

In Amsterdam spraken Albert en ik met Frans Gast. Die zat te stralen en had vooral zin om te ‘keten’ met al die dames….. Frans houdt ervan om op een interactieve manier met de groep aan de slag te gaan. Helemaal goed, wij willen namelijk op de VID-nessdag een ervaring meegeven, niet alleen een verhaal. Onze verhalenverteller, Henk Hofman, was even beduusd en vroeg zich af of hij wel geschikt was. Maar na een boeiend gesprek over de essentie van de dag en zijn rol daarin, wist Henk opeens heel goed wat hij wil komen doen. De vierde spreker wordt Arnold Timmerman, voormalig ‘corpsbal’ bij het Leidse Minerva, nu een inspirerende trainer/spreker/auteur met een vernieuwende kijk op persoonlijk leiderschap. Hij noemt dat leidingschap en schreef er een boek over.

Alle deelnemende sprekers/workshopgevers zijn enthousiast en zonder het programma te hebben gezien hebben zich al dames aangemeld naar aanleiding van onze verhalen. Als dat geen goed teken is! Wij hebben er allemaal enorm veel zin in en wij rekenen dan ook op een grote opkomst zodat we op een inspirerende manier kunnen groeien met elkaar. Wil je meer weten of je opgeven? Klik dan hier. Een deel van de opbrengst gaat naar een goed doel. Uiteraard voor vrouwen.

*VID: verbinden, inspireren en doen. VID gaat verder dan Fit en staat voor mentale en geestelijke fitheid. VID-ness gaat over het in balans brengen van hoofd, hart, lichaam, ziel en geest. HigHopes biedt inspirerende en verdiepende workshops en lezingen over VID-ness in leiderschap en bewustzijnsontwikkeling.