BLOG

Krabbenmand

Krabbenmand 2 by ELIANE on 29/10/2012 Het is nu ruim 2 weken na de bekendmaking van het Krabbenmand-event en de reacties en aanmeldingen stromen binnen. Wat mij opvalt: veel dames hebben er een uitgesproken mening over. In tegenstelling tot de eerdere Events die ik heb georganiseerd krijg ik nu hele diverse reacties. Ik noem er een paar:  “Wat een prachtige column en wat een waar verhaal. Go get them, girl!”  “Ik herken het krabbenmandeffect niet….Ben waarschijnlijk niet succesvol genoeg, ha ha!”  “Wat leuk! Ik ga mij aanmelden. Maar waarom staan er vooral mannen op het podium?”  “Een zaal vol vrouwen en 3 mannen (en 1 vrouw) gaan vertellen over ‘de krabbenmand’ en wat zij mooi achten aan vrouwelijke capaciteiten?”  Zo kan ik nog wel even doorgaan. Kortom: niet iedereen herkent zich in het Krabbenmandeffect. Of herkent het wel en is het niet eens met onze keuze om (veel) mannen op het podium te zetten. Of men vindt het geweldig.  Het leuke is dat het onderwerp blijkbaar uitnodigt om te reageren. Dat betekent dat het onderwerp leeft en dat er emoties aan kleven. In mijn vorige blog gaf ik al aan dat ik in mijn werk veel Krabbenmandverhalen te horen krijg en daarom koos voor dit thema voor dit Event. Juist omdat in de gesprekken blijkt hoeveel diepgewortelde emoties erbij komen kijken. En dat mannen vaak geen idee hebben wat zich afspeelt tussen de dames. En als ze het wel zien begrijpen ze niet hoe het werkt tussen die betreffende dames.  Waarom de keuze om mannen op het podium te zetten? Mijns inziens zijn het niet per definitie vrouwen die andere vrouwen zouden moeten vertellen hoe het anders kan. Waar het om gaat: vrouwen moeten zich zo krachtig gaan voelen dat zij dit gedrag achter zich kunnen laten. En we hebben nu eenmaal een maatschappij die bestaat uit mannen en vrouwen en deze zijn beide verantwoordelijk voor een evenwichtige verdeling van mannen en vrouwen op de werkvloer. Op alle niveaus. Dan lijkt het mij op z’n minst onhandig om hen er níet bij te betrekken. Ik hoop dat we ons allemaal bewust worden van mannelijke èn vrouwelijke kwaliteiten en dat ook kunnen benoemen naar elkaar. Blij en trots was ik juist dat de deelnemende mannen direct te porren waren om hun bijdrage te leveren. Juist omdat zij aangaven bewondering voor de vrouwelijke kwaliteiten te hebben en zien welke toegevoegde waarde deze hebben.  Ik ga voor een wereld met krachtige, zelfbewuste vrouwen en mannen. Ik geloof erin dat wij dat samen met elkaar kunnen bereiken. Niet door ‘onze’ krabbenmand onder elkaar te houden, maar juist ook de mannen medeverantwoordelijk te maken om dit verschijnsel beheersbaar te maken. Gelukkig heb ik met veel mooie vrouwen mogen werken die niet bang waren om de ander te stimuleren en te laten groeien om hun kwaliteiten optimaal te benutten. Dan is er sprake van VrouwenPower en kunnen we bergen verzetten!