BLOG

Persoonlijk en zakelijk leiderschap voor vrouwen

Loge21

Onlangs werd ik benaderd door Mary Span of zij een interview met mij mocht afnemen. Voor Loge21, een loge  voor evolutie in persoonlijk & zakelijk leiderschap. Ik was verbaasd toen ik naar haar site keek, daar stonden immers voornamelijk mensen met een directeursfunctie en voornamelijk ‘man’. Mijn wedervraag is of ze wel de juiste persoon voor zich had? En of ik daar wel tussen hoorde? Dat bleek het geval. Mary vertelde dat zij heel bewust de vraag voor een interview had neergelegd omdat zij van mening is dat wat Femergy doet zeker thuishoort binnen Loge 21. ‘Vrouwen in hun kracht zetten’ vindt Mary namelijk thuishoren in het rijtje “persoonlijk en zakelijk leiderschap’. In dat geval geef ik natuurlijk graag een interview, want meer en meer kom ik erachter dat wat Femergy vrouwen aanbiedt inderdaad gaat over persoonlijk leiderschap. Wanneer je een traject bij Femergy volgt krijg je inzicht in hoe je functioneert, waar je energielek(ken) zit(ten) en ga je keuzes maken. Daarbij krijg je handreikingen om daadwerkelijk jouw leven in kleine stapjes en op alle belangrijke gebieden aan te passen en te verbeteren. We kijken samen naar het totaalplaatje werk, gezondheid en privé en bieden jou ondersteuning bij de stappen die je kiest te gaan maken. Dat levert je op dat je meer gaat focussen en meer ruimte en energie ervaart om de dingen die voor jou belangrijk zijn ook daadwerkelijk te gaan doen. Kortom je neemt de regie van jouw leven weer volledig in eigen hand, je kiest voor persoonlijk leiderschap!

Lees het volledige artikel hier

Eet je bord leeg!

Eet je bord leeg! Dit is een zinnetje dat veel mensen herkennen omdat zij deze vaak te horen hebben gekregen . Daardoor zijn ze verleerd om naar hun lichaam te luisteren om te voelen wat deze nodig heeft. Dieren weten intuïtief wat goed voor ze is en de mens wist dat lang geleden ook. Echter de meeste mensen zijn dat vermogen kwijtgeraakt.  We handelen vooral vanuit ons hoofd, dus wat we  denken. En dus eten we ook met ons hoofd. Vrijwel iedereen heeft als kind afgeleerd om zijn zuivere intuïtie te vertrouwen. Soms hebben kinderen geen zin in eten… echter ouders ‘dwingen’ het kind te eten. Met goede intenties en de overtuiging dat ze het beste doen voor hun kind. Kinderen weten vaak heel goed wanneer ze genoeg gegeten hebben echter ze moeten hun bord leeg eten, ‘omdat het goed voor je is’. Op die manier leren we de signalen van ons lichaam negeren en de kennis van anderen  vertrouwen. En waarnaar we gaan leven en denken dat het waar is. Zo leven we vanuit ons hoofd. Dat hebben wij in de loop van de jaren zo geleerd. We nemen geen rust als we moe worden, we nemen een kopje koffie. We gaan niet slapen als onze ogen dichtvallen, we gaan tv kijken. We stoppen niet met eten als we ons verzadigd voelen, maar pas als het bord leeg is. We zijn ons waarschijnlijk niet eens meer bewust van wat ons lichaam ons heeft te vertellen. We zijn ‘doof’ geworden voor ons lichaam.

Maar ik voel dat mijn lichaam suiker wil!

Het lijkt zo makkelijk. Gewoon voelen waar je trek in hebt en dan neem je vanzelf het voedsel in dat je nodig hebt. En daar is het bekende addertje onder het gras als je, zonder ‘gezond verstand’ gaat ‘luisteren naar je lichaam’. Het ‘normale’ Nederlandse eetpatroon bevat namelijk veel bewerkt voedsel, waar allerlei toevoegingen inzitten die verslavend kunnen werken en daardoor ons lichaam ‘vertellen’ dat dit voedsel echt heel ‘dringend’ gegeten moet worden. Denk bijvoorbeeld aan toegevoegde suikers. Maar ook stoffen als cafeïne, nicotine, geraffineerd suiker en wit meel, vet, alcohol en de talloze chemicaliën die aan ons voedsel worden toegevoegd om je te laten verlangen naar meer. Allemaal erg verslavend.

Zonder je ‘gezond verstand’ zou je kunnen denken dat  je deze stoffen nodig hebt, terwijl je in werkelijkheid zonder veel beter af bent. Een verslaafde moet in dat geval  niet luisteren naar het lichaam zolang die verslaafd is! Met het ‘gezonde verstand’ moet eerst de verslaving het lichaam verlaten en pas dan kan het lichaam de juiste signalen afgeven. Wie dus wil leren luisteren naar het lichaam, zal eerst het lichaam moeten zuiveren van álles wat verslavend is of kunstmatig genot geeft. Een eetpatroon van verse groente en vers fruit is de beste manier om een schoon lichaam te krijgen en weer te leren voelen wat je lichaam nodig heeft.

 

BODY SCAN

Start nu de body scan!

Voorbereiding

Voordat je gaat luisteren naar dit audio fragment is het belangrijk dat je comfortable gaat zitten, zorg voor zo min mogelijk geluiden van buitenaf. Als je een yoga matje hebt ga hier dan op zitten, of neem een handdoek of een kussentje en neem plaats op de grond.  

Wat ga je doen? 

Tijdens de bodyscan observeer je jouw lichaam vanaf je tenen tot je kruin in 20 minuten. Je observeert alle plekken in je lichaam. Wellicht kom je spanning tegen. Of pijnlijke plekken. Of een gelukzalig gevoel. Het kan van alles zijn. Neem alleen waar. Verbind er géén oordeel aan. Het gaat erom dat je jouw lichaam leert kennen en naar je lichaam leert luisteren.

Krabbenmand 2

Wie houdt je tegen? Krabbenmand event op 23 november

by ELIANE on 03/10/2012

Ken je het verschijnsel? Vrouwen in de put kunnen elkaar uitstekend opvangen, ondersteunen en een hart onder riem steken. Maar wanneer een vrouw ‘uit het groepje breekt’ door succesvol te worden, dan zijn de rapen gaar. Haat & nijd, roddel & achterklap zullen ervoor zorgen dat de mevrouw snel weer terug in de mand komt of dat zij ‘verstoten’ wordt.

Al jaren loop ik rond met het idee om met dit thema iets te doen. Dus toen Albert Hoekerswever van HigHopes  met het voorstel kwam om samen een VID-nessdag*  voor vrouwen te organiseren, hoefde ik daar niet lang over na te denken. De krabbenmand!

Albert was eerst geschokt door het idee. Bestaat dit echt? Nou ja, dit was natuurlijk wel een beetje zwart-wit en sterk neergezet. Maar ja, dit is wel wat veel vrouwen ervaren. Terwijl het niet handig is om zo met elkaar om te gaan. Veel sterker zou het zijn om elkaar te steunen en stimuleren. Durf de ander ‘groot’ te maken!

“Hmm, ik dacht meer aan het thema vrouwelijk leiderschap”, zei Albert. Waarop ik hem uitlegde dat deze mentaliteit van vrouwen onderdeel is van het glazen plafond. Wanneer vrouwen hun eigen kracht kunnen ervaren, zetten zij ook hun leiderschapskwaliteiten in en kunnen makkelijk door dat plafond heen breken. Op hun eigen vrouwelijke manier.

We waren het eens. Al snel vlogen de namen van inspirerende mensen die hier wat over te zeggen hebben over de tafel. Mannen namen ook…  Kan dat wel? Jazeker, graag zelfs. Hoe meer mannen hardop durven zeggen wat zij als vrouwelijke kwaliteiten zien, hoe beter! Er  is er al genoeg gemopperd dat veel succesvolle vrouwen ‘manwijven’ zijn of tenminste veel ‘mannelijke trekjes’ hebben. Gelukkig zijn er ook veel succesvolle vrouwen die bereid zijn hun nek uit te steken voor andere vrouwen. Echt sterker wordt het wanneer ook mannen daar hun zegje over doen.

Wist ik ook nog een vrouw die dit thema een warm hart toedraagt? Eén naam plopte direct naar boven. Vooral omdat wij er samen vele discussies over hebben gevoerd en zij in staat is heel stelling haar mening en inzichten te verkondigen: Francien van den Boomen. Met haar heb ik al eerder een aantal Femergy Events georganiseerd en dat verliep geweldig. Wat leuk zou het zijn om weer met haar samen te werken en haar op haar geliefde podium te zetten met haar spraakmakende “Mannenfluisteraar’  workshop.

In Amsterdam spraken Albert en ik met Frans Gast. Die zat te stralen en had vooral zin om te ‘keten’ met al die dames….. Frans houdt ervan om op een interactieve manier met de groep aan de slag te gaan. Helemaal goed, wij willen namelijk op de VID-nessdag een ervaring meegeven, niet alleen een verhaal. Onze verhalenverteller, Henk Hofman, was even beduusd en vroeg zich af of hij wel geschikt was. Maar na een boeiend gesprek over de essentie van de dag en zijn rol daarin, wist Henk opeens heel goed wat hij wil komen doen. De vierde spreker wordt Arnold Timmerman, voormalig ‘corpsbal’ bij het Leidse Minerva, nu een inspirerende trainer/spreker/auteur met een vernieuwende kijk op persoonlijk leiderschap. Hij noemt dat leidingschap en schreef er een boek over.

Alle deelnemende sprekers/workshopgevers zijn enthousiast en zonder het programma te hebben gezien hebben zich al dames aangemeld naar aanleiding van onze verhalen. Als dat geen goed teken is! Wij hebben er allemaal enorm veel zin in en wij rekenen dan ook op een grote opkomst zodat we op een inspirerende manier kunnen groeien met elkaar. Wil je meer weten of je opgeven? Klik dan hier. Een deel van de opbrengst gaat naar een goed doel. Uiteraard voor vrouwen.

*VID: verbinden, inspireren en doen. VID gaat verder dan Fit en staat voor mentale en geestelijke fitheid. VID-ness gaat over het in balans brengen van hoofd, hart, lichaam, ziel en geest. HigHopes biedt inspirerende en verdiepende workshops en lezingen over VID-ness in leiderschap en bewustzijnsontwikkeling.

Krabbenmand

Krabbenmand 2 by ELIANE on 29/10/2012 Het is nu ruim 2 weken na de bekendmaking van het Krabbenmand-event en de reacties en aanmeldingen stromen binnen. Wat mij opvalt: veel dames hebben er een uitgesproken mening over. In tegenstelling tot de eerdere Events die ik heb georganiseerd krijg ik nu hele diverse reacties. Ik noem er een paar:  “Wat een prachtige column en wat een waar verhaal. Go get them, girl!”  “Ik herken het krabbenmandeffect niet….Ben waarschijnlijk niet succesvol genoeg, ha ha!”  “Wat leuk! Ik ga mij aanmelden. Maar waarom staan er vooral mannen op het podium?”  “Een zaal vol vrouwen en 3 mannen (en 1 vrouw) gaan vertellen over ‘de krabbenmand’ en wat zij mooi achten aan vrouwelijke capaciteiten?”  Zo kan ik nog wel even doorgaan. Kortom: niet iedereen herkent zich in het Krabbenmandeffect. Of herkent het wel en is het niet eens met onze keuze om (veel) mannen op het podium te zetten. Of men vindt het geweldig.  Het leuke is dat het onderwerp blijkbaar uitnodigt om te reageren. Dat betekent dat het onderwerp leeft en dat er emoties aan kleven. In mijn vorige blog gaf ik al aan dat ik in mijn werk veel Krabbenmandverhalen te horen krijg en daarom koos voor dit thema voor dit Event. Juist omdat in de gesprekken blijkt hoeveel diepgewortelde emoties erbij komen kijken. En dat mannen vaak geen idee hebben wat zich afspeelt tussen de dames. En als ze het wel zien begrijpen ze niet hoe het werkt tussen die betreffende dames.  Waarom de keuze om mannen op het podium te zetten? Mijns inziens zijn het niet per definitie vrouwen die andere vrouwen zouden moeten vertellen hoe het anders kan. Waar het om gaat: vrouwen moeten zich zo krachtig gaan voelen dat zij dit gedrag achter zich kunnen laten. En we hebben nu eenmaal een maatschappij die bestaat uit mannen en vrouwen en deze zijn beide verantwoordelijk voor een evenwichtige verdeling van mannen en vrouwen op de werkvloer. Op alle niveaus. Dan lijkt het mij op z’n minst onhandig om hen er níet bij te betrekken. Ik hoop dat we ons allemaal bewust worden van mannelijke èn vrouwelijke kwaliteiten en dat ook kunnen benoemen naar elkaar. Blij en trots was ik juist dat de deelnemende mannen direct te porren waren om hun bijdrage te leveren. Juist omdat zij aangaven bewondering voor de vrouwelijke kwaliteiten te hebben en zien welke toegevoegde waarde deze hebben.  Ik ga voor een wereld met krachtige, zelfbewuste vrouwen en mannen. Ik geloof erin dat wij dat samen met elkaar kunnen bereiken. Niet door ‘onze’ krabbenmand onder elkaar te houden, maar juist ook de mannen medeverantwoordelijk te maken om dit verschijnsel beheersbaar te maken. Gelukkig heb ik met veel mooie vrouwen mogen werken die niet bang waren om de ander te stimuleren en te laten groeien om hun kwaliteiten optimaal te benutten. Dan is er sprake van VrouwenPower en kunnen we bergen verzetten!

Het radio interview en mijn onzekerheid

Radio A6

Enkele weken geleden werd ik benaderd door Heleen van Antwerpen, programma maakster van Radio A6. Of ik mee wilde werken aan een interview. Over De Krabbenmand. ‘Ja, leuk!’ was mijn eerste reactie om vervolgens de bibbers te krijgen. Toch wel eng, zo’n interview. Wat moet ik dan zeggen? Wat als ik zit te hakkelen? Heleen stelde mij gerust. Het is juist haar taak om ervoor te zorgen dat het gesprek lekker loopt. Ik hoef niets voor te bereiden, dat doet zij. Heleen leest zich in in het onderwerp en formuleert haar vragen. Ik hoeft ‘alleen maar antwoord te geven’ over het onderwerp waar ik ‘deskundig’ in ben. Heleen had mij gerustgesteld en ik had er weer zin in. Een aantal dagen voor het interview ontving ik een ruwe opzet voor het gesprek. Dat zag er professioneel uit. Vol goede moed toog ik op 31 oktober naar Almere voor het interview. Ruim op tijd was ik aanwezig, want voor een live opname kun je natuurlijk niet te laat komen. En op dat moment begonnen de zenuwen toch wel flink op te komen. Heleen zorgde voor een hartelijk ontvangst en zorgde ervoor dat ik mij weer op mijn gemak voelde. Het is haar taak en professionaliteit die er een goed programma van moeten maken, gaf zij nogmaals aan. Heleen was vol vertrouwen. Ik iets minder …. En waarom? Normaal gesproken heb ik geen moeite om te vertellen waar ik voor sta en wat ik belangrijk vindt. Of waarom HigHopes en Femergy samen een Krabbenmand event hebben georganiseerd. Of over de ervaringen van mijn coachees. Waarom dan die zenuwen? Waardoor ik af en toe ‘mijn’ verhaal kwijt was tijdens het gesprek. Omdat er nu veel meer mensen meeluisteren. En ik niet weet wie dat zijn. En omdat ik geen idee heb hoe ons gesprek ‘valt’.  En omdat ik gemerkt heb dat er veel dames een mening hebben over het onderwerp en over de invulling van het Event. Tja en dan kom ik erachter dat ik daar mee bezig ben. Ben ik wel duidelijk? Snappen mensen wel wat ik bedoel? Is het wel een samenhangend verhaal? En de belangrijkste vraag: “Wat vinden anderen van dit interview”? Ai, pijnpuntje. Ben ik toch weer bezig met wat anderen ervan vinden. Een van de dingen die een Krabbenmand in stand kan houden! Hoe herkenbaar was dit weer…..

Gister ontving ik de link met het interview en heb ik het gesprek teruggeluisterd. En ben ik ontzettend blij dat mijn angst om het niet goed genoeg te doen mij er niet van heeft weerhouden om dit interview te doen. En te vertrouwen op de deskundigheid van Heleen. Ik vind het namelijk een mooi interview. En nee, ik heb bij lange na niet gezegd wat ik allemaal bedacht had wat ik wilde vertellen. En het leuke is…. daar merk je niets van als je terugluistert. Het is een verhaal met een kop en staart geworden. Ik ben er blij mee. En wil Heleen dan ook hartelijk danken voor dit interview. Ik ben weer een stukje uit mijn comfortzone gekomen en geniet ervan. Nieuwsgierig naar het interview? 

Luister hieronder naar het interview.

Ouder worden en sexualiteit

Oude dames en jonge mannen

Afgelopen zondag ontving ik de nieuwsbrief van Marleen Janssen waarin zij vertelt over de film Paradies: Liebe. Deze film gaat over vrouwen die op seksvakantie gaan naar Afrika. Interessant, dacht ik. Waarom zou je dat doen? En bekeek de trailer.

Geweldig, de actrices zijn vrouwen die je dagelijks tegenkomt. Geen mooie afgetrainde ‘oude’ dames, maar hele herkenbare vrouwen zoals jij en ik. Het bijzondere aan de film is dat er een aantal thema’s aan de orde komen: wit & rijk tegenover zwart & arm, hoe zien oudere vrouwen zichzelf en hoe gaan ze daarmee om, welke behoeftes hebben zij en hoe kunnen ze daar invulling aan geven. Kortom ik ben nieuwsgierig geworden en is dit zeker een film die ik zelf wil gaan zien en ben heel benieuwd naar andere reacties van de dames die de film gezien hebben.